Natural Balance

Natural Balance; de naam zegt het al; natuurlijke balans. De hoef in balans en daardoor ook het paard in balans.
De basis van Natural Balance is eenvoudig; het paard laat zien wat hij nodig heeft.
Het begint dus allemaal met kijken naar het paard. Hoe staat hij op zijn benen, hoe is zijn uitstraling, hoe beweegt hij, zie je onzuiverheden in beweging of gedrag.

Salix

Salix komt aanrennen in de sneeuw

Belangrijk dus voordat we aan de hoeven gaan werken is dat we eerst een beeld hebben van het paard.

Bij het kijken naar de beweging letten we op hoe de hoeven neerkomen. Is dat op de toon van de hoef, achterkant of plat? Land hij op de buiten, binnenkant of vlak. Wat is het effect van beenstand op de beweging. Denk aan toontredend, frans, o-benig, x-benig, enz.

Dan gaan we kijken wat het paard nodig heeft wat betreft hoefonderhoud. Waar wordt het paard voor gebruikt? Op wat voor ondergrond staat het paard vooral.

In principe is het het beste als het paard zonder ijzers kan. Maar er zijn uitzonderingen en hoefproblemen dat het goed is dat we wel kunnen kiezen voor een ijzer of iets anders als dit het paard zal helpen om goed te kunnen bewegen. De ijzers die wij gebruiken zijn wel zo ontwikkeld dat ze de natuurlijke hoefwerking niet belemmeren.

Ideale verhoudingen onder de hoef

De richtlijnen van Natural Balance hoefonderhoud zijn voornamelijk gebaseerd op de belangrijke functies van de straal en de zool. De straal is de belangrijkste structuur in de hoef die voor de doorbloeding zorgt. Maar hij zorgt ook voor schokdemping en de tast van de grond (in het levende gedeelte van de straal zitten druksensoren). De zool is de voornaamste structuur van ondersteuning en bescherming van het hoefbeen en de weefsels en bloedvaten. Die moet dus ten alle tijde in stand worden gehouden. En omdat de zool parallel aan het hoefbeen groeit is de zool een mooie basis om de verhoudingen en balans van de hoef van te bepalen.

Vanuit de zool bepalen we wat de verhoudingen in de hoef zijn en gebruiken een meet methode om te zien waar het breedste gedeelte oftewel middelpunt van de hoef is en meten van daaruit waar het ideale afrolpunt moet zitten (zie plaatje links).

Deze metingen gebruiken we om te zien wat er wel en niet bekapt moet worden en kunnen zo op een veilige manier de verhoudingen in de hoef verbeteren.
De ontwerper van Natural Balance is Gene Ovnicek

Gene aan het uitleggen

Al werkende legt Gene Ovnicek uit aan een groepje smeden en Dr. Chris Pollit

Voor meer informatie:        http://www.e-hoofcare.com

http://www.hopeforsoundness.com

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.